Home » Pokušaj popravljanja imidža dinastije: Bakir je lagao i Erdoana?

Pokušaj popravljanja imidža dinastije: Bakir je lagao i Erdoana?

by admin

Bio je kišni ljetni dan u avgustu 2021. Sarajevo je bilo blokirano jer je lokalni paša, ili je barem tako sebe vidio, udavao svoju kćer. Vjenčani kum bio je njegova ekselencija, turski sultan lično, a ceremoniju je vodio sam reisu-l-ulema u glavnoj Begovoj džamiji (koja inače nije namijenjena u te svrhe).

Feudalna okupacija

Ovo vjenčanje, koje se održavalo tačno godinu pred izbore, a na koje je, prema nekim procjenama, potrošeno blizu milion maraka, blagoslovljeno od samog turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdoan), trebalo je Bakiru Izetbegoviću dati vjetar u leđa pred za njega, ispostavit će se, sudbonosne izbore.

I ne samo to. Cilj je bio da popravi imidž poljuljane dinastije, koja je ogrezla u aferama i mućkama. Od Bakira, Sebije, do kćerke Jasmine.

Ranko Debevec u probranom društvu - Avaz

Ranko Debevec u probranom društvu. Facebook

Ipak, ono što je trebala biti silna feudalna demonstracija ko je prvi beg u Bošnjaka, pretvorit će se u katastrofu koja će najaviti crne dane za dinastiju. Naime, svega nekoliko sati nakon što su Erdoan i reis Kavazović mladencima u džamiji učili kur’anske sure, u javnost će isplivati snimak mladoženje kako brak s jaranima proslavlja u za njega prirodnijem izdanju – uz litre alkohola i ljevičarsku budnicu “Bella, ciao”.

Stvari će dodatno krenuti po zlu kada se potom sazna da je dotični Ćamil Humačkić svojevremeno u Njemačkoj radio kao direktor javne kuće. Naravno, problemi za porodicu se tu nisu zaustavili, jer je i brak kćerke Jasmine s Ćamilom potrajao svega nekoliko mjeseci.

Probušen šlauf

Erdoan je, izvjesno, i nesvjestan šta se iza brda valja, bio uvučen u svu tu opskurnu i komičnu sapunicu te je dozvolio sebi da ga lokalni lažni vlastelin uvalja u blato vlastitih spletki i podvala.

Drugi pokušaj spašavanja potčinjenog Bakira uslijedio je godinu kasnije, u junu 2023., kada je Erdoan posjetio Sarajevo pozivajući da se podrži Izetbegović i potom šaljući antizapadne poruke.

Ipak, iskorištavanje i uvaljivanje Erdoana u vlastito provincijsko političko blato Bakiru nije pomoglo. Izbore za člana Predsjedništva uvjerljivo je izgubio, s njima ubrzo i pozicije u vlasti, a dubina nedjela koju je SDA-ovska mašinerija tokom godina vladanja ostavila iza sebe tek se počinje u pravom smislu spoznavati, otkrivati i procesuirati.

Jedno od takvih je saučesništvo u zločinu suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e, jednog od Bakirovih najpovjerljivijih saradnika Osmana Mehmedagića Osmice, koji su u pritvoru zbog istrage o špijuniranju sudija, primanju mita i drugih djela zloupotrebe položaja. Da je Debevec dinastiji bio čovjek od povjerenja, pokazuje i njegova fotografija s Erdoanom, a za sto s predsjednikom Turske ugurao ga je njegov pritvorski jaran iz Vojkovića Osmica.

Potpuni fijasko

Fasada koja je Izetbegoviće trebala predstaviti kao tradicionalnu i pobožnu, ali i galantnu familiju, ubrzo je bila razbijena istinskim sadržajem alkohola, prostitucije, nemorala i dubinski nestabilnih odnosa koji su ležali u samoj konstrukciji.

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link