Home » Dodik hoće da se pokloni žrtvama u Srebrenici: Odnijet ćemo vijence u Potočare ako to ne vrijeđa niko

Dodik hoće da se pokloni žrtvama u Srebrenici: Odnijet ćemo vijence u Potočare ako to ne vrijeđa niko

IAKO NEGIRA GENOCID

by admin

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da će Vlada RS zasjedati 2. maja u Srebrenici, gdje će biti prisutno kompletno republičko rukovodstvo, koje će, ako mu bude pružena prilika, odnijeti i cvijeće u Potočare.

Dodik je rekao da “RS neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se odlučivati u Generalnoj skupštini UN, jer je sve što je u njoj napisano laž”.

On je istakao da iz tog razloga RS nema namjeru da stavlja u školske udžbenike nametnutu priču o genocidu, niti će obilježavati taj dan kako drugi žele, ali je spremna da Bošnjake pozove na život u miru.

– Ali, BiH na bazi toga da se jedan narod u njoj kvalifikuje kao genocidan, a drugi slavodobitan, ne može da živi – rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Advertisement

0 seconds of 0 secondsVolume 0%

Dodik je naveo da se RS ne odriče Srebrenice kao svoje lokalne zajednice i prihvata dešavanja u tom mjestu 1995. godine kao zločin.

– Ako nam bude pružena prilika 2. maja ćemo odnijeti vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga. Ne bojim se da bi mogao da prođem kao Vučić koji je došao da se pokloni žrtvama, izjavi saučešće, a dobio je kamen u glavu i niko za to nije odgovarao – rekao je Dodik.

On je dodao da će u Generalnoj skupštini UN vjerovatno više od 40 zemalja biti protiv Rezolucije o Srebrenici, a oko 80 uzdržanih, što je skoro dvotrećinska većina koja nije “za”.

– Broj onih koji su “za” je daleko manji od onih koji su protiv i uzdržani, što bi po važećem načinu odlučivanja u UN trebalo da znači da rezolucija nije dobila podršku. Međutim, to će Amerikanci, kao i uvijek, prilagoditi samo sebi – naglasio je Dodik.

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link