Home » Semir Osmanagić zadovoljan sezonom

Semir Osmanagić zadovoljan sezonom

by admin

Semir Osmanagić zadovoljan sezonom koja je na izmaku: Ove godine imali gotovo 200.000 posjetilaca
U pripremi dokumentarni film, jedna vrsta monografije o parku “Ravne 2“, kazao je Osmanagić
U Bosanskoj dolini piramida ponovo su oboreni rekordi posjećenosti, a, kao i svake godine, stiglo se i do novih otkrića, otvorene su brojne nove instalacije i sadržaji, a nije falilo ni kulturnih, zabavnih i sportskih sadržajav
Nova otkrića

  • Arheološki gledano, najveća otkrića u Bosanskoj dolini piramida desila su se 2005. i 2006., a to su bila otkrića Bosanske piramide Sunca, Bosanske piramide Mjeseca, otkrića tunela „Ravne“, najkvalitetnijeg betona, kao i naučne konferencije. Ove 2023. godine naši najveći pomaci su bili u tunelima „Ravne“. Najznačajnije ove godine bilo je otkriće ulaza u nove prahistorijske tunele naziva tuneli „Ravne 6“ – kazao je Osmanagić.

To otkriće i ti tuneli, dodaje, mnogo obećavaju.

  • Našli smo otvorenu sekciju od 65 metara, kao i bočne prolaze koji su zatvoreni, kao i u prethodno otkrivenim tunelima. U tunelima „Ravne 3“ otkrili smo veliki suhozid, a kad su u pitanju mjerenja u tunelima, ove godine smo otkrili najveću koncentraciju negativnih jona na svijetu ikada, i to 284.000 negativnih jona po kubnom centimetru, što je trostruko više nego na Nijagarinim vodopadima – rekao je Osmanagić.

Kao i prethodnih nekoliko godina, i ove su oboreni rekordi po broju posjeta, ali i novih sadržaja i instalacija, kao i događaja.

Oaza Balkana

  • U turističkom smislu, ovo je do sada najbolja sezona, jer smo, nakon prošle rekordne od 150.000 posjetilaca, ove godine prebacili tu brojku i približili se broju od gotovo 200.000 posjetilaca iz cijelog svijeta. U parku „Ravne 2“ potvrdili smo da smo kulturna, sportska, muzičko-festivalska i umjetnička oaza Balkana – istakao je Osmanagić.

Dodao je da je u pripremi dokumentarni film, također jedna vrsta monografije u video formatu parka „Ravne 2“ u kojoj će biti pokriveni svi sadržaji ovog parka.

Rade 365 dana u godini
Ranijih godina zimski period je značio i prestanak dolaska gostiju i posjeta, međutim, već nekoliko godina Bosanska dolina piramida živi 365 dana u godini. Upravo ovaj period godine je i prilika za mirniju posjetu i obilazak tunela i parka, te uživanje u svim sadržajima koji se nude.

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link