Home » SMOG JE PROGUTAO GRAD: Zagađenje zraka u Sarajevu dostiglo je rekordne vrijednosti: Smog je u potpunosti “poklopio” grad

SMOG JE PROGUTAO GRAD: Zagađenje zraka u Sarajevu dostiglo je rekordne vrijednosti: Smog je u potpunosti “poklopio” grad

by admin

Zrak u Sarajevu večeras je prema mjerenjima dostigao rekordno zagađenje, a koliko je situacija u glavnom gradu BiH zapravo alarmantna najbolje pokazuju fotografije sa okolnih brda.

Posmatrajući grad sa okolnih brda koja su koliko-toliko pošteđena smoga i magle, može se vidjeti kako je grad bukvalno pod svojevrsnom kapom te da se brojne zgrade i drugi objekti jedva i primijete.

Dok su u poslijepodnevnim satima mjerenja pokazala indeks zagađenja od 360, mjerenja u pojedinim dijelovima grada večeras pokazuju indeks zagađenja i od nevjerovatnih 527.

Kao i ranije, u zraku su najviše zastupljene PM 2,5 čestice kao i PM10 čestice.

“Koncentracija PM 2,5 čestica u Sarajevu je trenutno 77,7 puta veća nego u uputama Svjetske zdravstvene organizacije o kvaliteti zraka”, stoji u izvještaju IQAira.

Kada se govori o prosječnoj zagađenosti u Sarajevu, ona prema indeksu iznosi 426 što je i više nego dovoljno da glavni grad BiH večeras bude ubjedljivo najzagađeniji na svijetu.

Grad Dhaka u Bangladešu nalazi se na drugoj poziciji sa indeksom zagađenja 264, a treća je indijska Kolkata sa indeksom zagađenja od 256.

Zbog zagađenja zraka večeras su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo otkazani i svi letovi.

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link