Home » Astronaut sa Međunarodne svemirske stanice uslikao pomalo jeziv prizor na Zemlji

Astronaut sa Međunarodne svemirske stanice uslikao pomalo jeziv prizor na Zemlji

by admin

Slika je podijeljena od strane NASA Earth Observatory na Noć vještica, ali snimljena je 12. februara 2023. godine od strane astronauta na ISS koji je jednostavno koristio digitalni fotoaparat Nikon D5.

Dok je krstarila visoko iznad Sahare (oko 400 kilometara visine), astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) primijetio je ogromnu, jezivu lubanju koja kao da ih je gledala pravo u oči. Srećom, nije riječ o kostima drevnog diva niti o ulazu u zlokobnu pećinu, već o čudno oblikovanom vulkanskom krateru.

Slika je podijeljena od strane NASA Earth Observatory na Noć vještica, ali snimljena je 12. februara 2023. godine od strane astronauta na ISS koji je jednostavno koristio digitalni fotoaparat Nikon D5. Ovo nije jedina strašna stvar koja se desila na ISS u zadnje vrijeme.

Slika prikazuje Trou au Natron na sjeveru Čada, vulkanski kalderon dubok 1.000 metara s nepravilnim prečnikom od 6 do 8 kilometara. Veći dio dna ovog ogromnog kratera prekriven je slojem bijele soli poznate kao natron, koja je mješavina natrij karbonata, natrij bikarbonata, natrij hlorida i natrij sulfata. Crne jame koje čine oči i nos su zapravo visoki kameni konusi koji su se izgradili oko vulkanskih otvora, prenosi iflscience.com.

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link