Home » Nikada viđeni drevni kontinent ‘‘izranja‘‘ iz antarktičkog leda nakon stoljeća i stoljeća

Nikada viđeni drevni kontinent ‘‘izranja‘‘ iz antarktičkog leda nakon stoljeća i stoljeća

by admin

Otkriveno je da se radi o velikom kopnu s brdima i dolinama oblikovanim od strane drevnih rijeka. Prije njegovog nedavnog otkrića, malo je vjerovatno da ga je iko ikada vidio.

Nedavno otkriven pejzaž veći od Belgije zakopan ispod slojeva leda na Antarktiku predstavlja nevjerojatno otkriće za naučnu zajednicu. Otkriveno je da se radi o velikom kopnu s brdima i dolinama oblikovanim od strane drevnih rijeka. Prije njegovog nedavnog otkrića, malo je vjerovatno da ga je iko ikada vidio.

Glaciolog Stewart Jamieson je izjavio: “To je neotkriveni pejzaž – nitko nije položio oči na njega. Ono što je uzbudljivo je da je bio skriven pred našim očima.” Međutim, novi podaci o toj oblasti mogli bi predstavljati opasnost za nas i naš svijet. Nova istraživanja o tome zašto se ledene kape tope mogla bi ukazivati na vrlo loše stvari za čovječanstvo.

Zbog trenutnih uvjeta razine mora na Zemlji i brzog topljenja antarktičkih ledenih kapa, ako sada možemo vidjeti ovu podvodnu oblast kroz slojeve debelog leda, to bi moglo značiti da se prijetnja približava ako se led potpuno otopi do površine. U to vrijeme, Jamieson je upozorio da nije jasno što bi moglo izazvati ‘neprekidnu reakciju‘ koja bi uzrokovala topljenje leda i da je potpuno okopnjavanje ‘daleko u budućnosti‘, piše unilad.com.

Međutim, to bi moglo biti bliže nego što mislimo. Dva rada objavljena u časopisu Science Advances od strane tima iz četiri institucije koji su pregledali okolinu ispod Denman i Scott ledenjaka na istočnom Antarktiku otkrili su ubrzanje topljenja leda. Otkrili su da ispod površine postoji niz dugih rijeka slatke vode – koja nije tako gusta kao slana voda – koja teče iznutra ledenih ploča prema obali zbog geotermalnog zagrijavanja donje strane ledenjaka.

Iako su naučnici već bili svjesni da slatka voda stvara brže uvjete topljenja, nisu ‘razmišljali kako bi ovi procesi pojačavanja mogli potaknuti povlačenje ledenjaka tijekom stoljeća, što je važno u smislu rasta razine mora‘. “Pomislimo da možemo stvarno podcijeniti globalni doprinos Antarktike rastu razine mora, jer ne uzimamo u obzir ovaj proces”, dodao je Pelle. On je također rekao CNN-u da su ‘velike ledenjake‘ smatrali stabilnima, ali da se oni ‘već dugo povlače‘.

I ako se promjene ne naprave uskoro, onda su u opasnosti buduće generacije, upozoravaju istraživači. “To ga čini vrijednim pažnje”, rekao je Pelle.

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link