Home » Ne stišavaju se reakcije na Dodikovu prijetnju o secesiji RS: Nerealne, ali opasne

Ne stišavaju se reakcije na Dodikovu prijetnju o secesiji RS: Nerealne, ali opasne

by admin

Otcjepljenje nije moguće jer ne postoji pravo na otcjepljenje, rekao američki ambasador Marfi

Ne stišavaju se reakcije na do sada najkonkretniju prijetnju Milorada Dodika o secesiji Republike Srpske u slučaju da visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu proglasi Zakon o državnoj imovini.
Izazivanje sukoba
Dok predsjedavajući Predstavničkog doma državnog Parlamenta poziva na razmještanje snaga EUFOR-a i NATO-a na područje Brčko distrikta, američki ambasador u našoj zemlji Majkl Marfi (Michael Murphy) ponovo podvlači da Sjedinjene Američke Države (SAD) neće stajati po strani na svaki pokušaj cijepanja i izazivanja sukoba u zemlji, prenosi BHRT.

  • Dosljedno osuđujemo pokušaje cijepanja države i spremni smo da odgovorimo na svako neustavno djelovanje – rekao je američki ambasador u intervjuu za magazin “Buka” i dodao:
  • Nećemo mi stajati po strani dok gospodin Dodik ili bilo ko drugi cijepa tkivo ove zemlje i vodi zemlju ka sukobu. Dakle, kratak odgovor na vaše pitanje da li je moguće bi bio – nije moguće jer ne postoji pravo na otcjepljenje.
  • Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani Dejtonom, Ustavom BiH i međunarodnim pravom. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo po osnovu Ustava BiH – ističu iz OHR-a.

Politička revolucija
Pravni stručnjaci ukazuju da je secesija suprotna Ustavu i međunarodnom pravu u slučaju BiH, ali je faktički moguća kao politička odluka.

  • To je tzv. politička revolucija ili revolucija i najčešće se završava nekim oružanim sukobom, a vrlo rijetko mirnim putem – rekao je Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava

Posljednju godinu slušamo Dodikove planove o pravnoj pripremi terena za miran razlaz RS i Federacije BiH, ali nije jasno kako je to izvedivo, kaže analitičarka Tanja Topić.

  • Mi smo do sada vidjeli da te njegove prijetnje nisu realne, ali su vrlo opasne u smislu što drže pod tenzijom kompletno stanovništvo cijele države BiH – kazala je Topić.

Pobrić je dodao da zemlje koje su svjedočile kreiranju međunarodnog mirovnog sporazuma za BiH pogrešno su nazvani garantima tog ugovora, ali su moćni do mjere da mogu odrediti geopolitički status trećih zemalja pa tako i Bosne i Hercegovine.

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link