Home » Bivši državni ministar Miloš Lučić optužen za visoku korupciju

Bivši državni ministar Miloš Lučić optužen za visoku korupciju

by admin

Na optužnici se našle još tri osobe

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

  1. Lučić Miloša, rođenog 1986. godine u Sarajevu, državljanin BiH,
  2. Papaz Siniše, zv. “Pape”, rođenog 1988. godine u Sarajevu, državljanina BiH i R Srbije
  3. Šehovac Dalibora, rođenog 1986. godine u Sarajevu, državljanin BiH
  4. Ristović Mirka, rođenog 1993. godine u Palama, državljanin BiH.

Trošenje sredstava Ministarstva
U optužnici se navodi, da je optuženi nekadašnji ministar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić postupao protivno odredbama koje definiraju i reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava Ministarstva, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva.

Od optuženog Siniše Papaza nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa, koji su već plaćeni od gostiju u ugositeljskim objektima, iste preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva, ili račune za konzumaciju hrane i pića u različitim ugostiteljskim objektima, lažno prikazivao kao troškove nastale za potrebe Ministarstva kojim je rukovodio.

Tereti se i da je na druge načine zloupotrebljavao resurse i službenu platnu bankovnu karticu Ministarstva, za točenje goriva u različita vozila, koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva.

Više od 100 pojedinačnih zloupotreba
Nadalje, u optužnici se navodi da je optuženi Miloš Lučić , koristeći službeno vozilo Ministarstva (Audi A6), vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali optuženi Dalibor Šehovac i Mirko Ristović, pa su na taj način prezentirali troškove koji se nisu desili te ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

U okviru istrage evidentirano je više od 100 pojedinačnih zloupotreba i nezakonitih korištenja sredstava Ministarstva u različitim iznosima.

Optuženi Lučić tereti se i da je prisvojio sredstva Ministarstva, u vidu elektronske opreme (laptop i mobilni telefon), koje je prilikom razduženja s funkcije, lažno prijavio da su ukradeni, da bi isti bili pronađeni prilikom pretresa njegove porodične kuće.

Optuženi Lučić tereti se za zloupotrebu sredstava u iznosu od 69.269,46 KM, od čega mu je optuženi Papaz pomogao da pribavi nezakonitu imovinsku korist u iznosu približno 15.900,00 KM, optuženi Šehovac u iznosu od 12.195 KM, te Lučić Miloš pribavio optuženom Mirku Ristoviću imovinsku korist u iznosu od 2.080, 00 KM, pri čemu je Miloš Lučić iskorištavanjem službenih ovlaštenja pričinio štetu za budžet BiH u iznosu od 69.777,42 KM

Optuženi se terete da su počinili:

  • Miloš Lučić , kaznena djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. i pronevjera u službi iz članka 221. Kaznenog zakona BiH;
  • Siniša Papaz , kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Kaznenog zakona BiH u vezi s članom 31.;
  • Dalibor Šehovac, kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Kaznenog zakona BiH u vezi s članom 31.;
  • Mirko Ristović, kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Kaznenog zakona BiH u vezi s članom 31.

Navode optužnice Tužiteljstvo BiH će dokazivati pozivanjem 120 svjedoka, tri vještaka i prilaganjem više od 400 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link