Home » Threads konačno dostupan u Evropskoj uniji

Threads konačno dostupan u Evropskoj uniji

by admin

Društvena mreža kompanije Meta pod nazivom Threads, napokon je stigla u Evropu i to pet mjeseci nakon što je postala dostupna u SAD-u, Velikoj Britaniji i u drugim zemljama širom svijeta.

Nakon pozivnice objavljene na Instagramu i odbrojavanja, Threads je sada dostupan na webu, dok aplikacije za uređaje s operativnim sisteima iOS i Android još uvijek nisu dostupne svim korisnicima.

Threads.net je aktivan na webu, no mnogi će morati još strpljivo čekati na mobilnu aplikaciju. Moguće se prijaviti pomoću Instagram profila, ali je moguće pristupiti i bez kreiranja profila, međutim, u tom slučaju nije moguće objavljivati postove niti ostvariti interakciju sa sadržajem.

Kašnjenje dolaska Threadsa u Evropsku uniju je uzrokovano nadolazećim Digital Markets Acts (DMA) zakonom koji će stupiti na snagu 2024. godine. Meta je željela osigurati da Threads bude u skladu sa zakonom, posebno kada je riječ o pravilima za dijeljenje podataka između aplikacija. U skladu s politikama EU, aplikacija omogućava korisnicima da pristupe platformi i bez kreiranja profila.

Threads je “zaživio” 5. jula s osnovnim setom funkcija te je zahtijevao od korisnika da se prijave korištenjem profila na Instagramu. Izgledao je poput X-a kada je “lansiran” podržavao je tekstualne postove do 500 karaktera, kao i objavljivanje fotografija i klipova u trajanju do pet minuta. Također, dostupne su bile opcije Repost i Quote, a korisnici su mogli ograničiti broj odgovora i blokirati/prijaviti druge korisnike.

Od tada je stigla web verzija, kao i Following te For You feedovi, a moguće je i poslati postove s Threadsa na Instagram. Korisnici su dobili i mnoge druge opcije, tako da je Threads postao rival X-u, Blueskyju i drugim aplikacijama kratke forme.

Meta je u fazi testiranja funkcije koja će omogućiti dostupnost postova s Threadsa na Mastodonu i drugim fediverse aplikacijama. Kompatibilnost s decentraliziranom ActivityPub uslugom, kao i mogućnost objave postova na drugim aplikacijama bila su ključna obećanja Mete kada je predstavila Threads.

Rast Threadsa se podudara sa strmim padom platforme X, odnosno nekadašnjeg Twittera, koji se nakon dolaska vlasnika Elona Muska smatra polarizovanijim više nego ikad. X je nedavno izgubio brojne ključne oglašivače nakon što je Musk podstakao antisemitsku teoriju zavjere. Kao odgovor na to, vlasnik Twittera je poslao poruku oglašivačima koji se povlače s platforme, a ona glasi “Go fu*k yourself”.

Threads je još uvijek “nesiguran”, nakon što je postao trenutni hit i dobio više od 100 miliona korisnika nakon svega pet dana te 10. novembra imao 141 milion korisnika, taj broj je počeo rapidno padati nešto više od mjesec nakon lansiranja. Međutim, dolaskom u Evropu bi trebao ojačati, a Meta definitivno ima moć da ga učini uspješnim kako bi mogao “slomiti” i etablirane i potencijalne rivale.

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link