Home » U Ukrajini se vodi nevidljiva bitka. “Dronovi neobjašnjivo padaju na prvu crtu”

U Ukrajini se vodi nevidljiva bitka. “Dronovi neobjašnjivo padaju na prvu crtu”

by admin

BESPILOTNE letjelice počele su neobjašnjivo padati na ukrajinske prve crte. Mjesecima su dronovi njemačke tehnološke kompanije Quantum Systems besprijekorno služili ukrajinskoj vojsci. Letjeli su zrakom kako bi u ratu protiv Rusije uočili neprijateljske tenkove i postrojbe. Zatim su krajem prošle godine dronovi naglo počeli padati s neba dok bi se vraćali iz misija, piše The New York Times.

“To je bio misterij”, rekao je izvršni direktor Quantuma Sven Kruck, koji je primio oštro pismo kojim je ukrajinsko ministarstvo obrane zahtijevalo popravak.

Quantumovi inženjeri ubrzo su otkrili problem. Rusi su ometali bežične signale koji su povezivali dronove s navigacijskim satelitima, zbog čega bi dronovi izgubili smjer i padali na zemlju. Kako bi se prilagodio, Quantum je razvio softver koji pokreće umjetna inteligencija tako da djeluje kao neka vrsta sekundarnog pilota i dodao ručnu opciju kako bi se dronovi mogli spustiti pomoću Xbox kontrolera. Kompanija je također izgradila servisni centar za praćenje ruskih elektroničkih napada.

“Sve što smo mogli učiniti je prikupiti informacije od operatera, pokušati doznati u čemu je problem, testirati i pokušati ponovo”, rekao je Kruck.

U Ukrajini bjesni bitka u nevidljivom carstvu elektromagnetskih valova, s radijskim signalima koji se koriste za nadjačavanje komunikacijskih veza s bespilotnim letjelicama i vojnicima, lociranje ciljeva i zavaravanje navođenog oružja. Poznata kao elektroničko ratovanje, ova taktika se pretvorila u igru mačke i miša između Rusije i Ukrajine, potiho uzimajući zamah u 21-mjesečnom sukobu i prisiljavajući inženjere da se prilagode

Elektroničko ratovanje

“Elektroničko ratovanje utjecalo je na borbe u Ukrajini jednako kao i vrijeme i teren”, rekao je Bryan Clark, suradnik Instituta Hudson, trusta mozgova iz Washingtona, dodajući da svaka operacija u sukobu sada mora uzeti u obzir poteze neprijatelja u elektromagnetskom spektru.

Elektroničko ratovanje se u ratovima pojavljuje već više od 100 godina. Tijekom Drugog svjetskog rata Britanci su oponašali njemačke radiosignale kako bi zavarali sustave za ciljanje koje su koristili bombarderi. Tijekom Hladnog rata Sovjetski Savez je uložio velika sredstva u elektroničko oružje kako bi dobio asimetričnu prednost protiv projektila i zrakoplova iz Sjedinjenih Američkih Država.

Posljednjih je desetljeća korištenje elektroničkog napada i obrane bilo jednostranije. U ratu u Iraku 2000-ih, Sjedinjene Američke Države koristile su naprave nazvane ometači kako bi stvorile toliko radijske buke da improvizirane eksplozivne naprave nisu mogle komunicirati sa svojim daljinskim detonatorima. U novije vrijeme, Izrael je GPS signale u svom zračnom prostoru pomiješao sa sustavima elektroničkog ratovanja kako bi zbunio potencijalne napade dronovima ili projektilima.

Rat u Ukrajini je posljednji sukob između dviju velikih i relativno naprednih vojski koje su koristile mogućnosti elektroničkog ratovanja i tehnike razvile u stvarnom vremenu. Nakon što su dugo bile korištene samo u djelokrugu obučenih stručnjaka, tehnologije su se proširile na pješačke postrojbe na prvoj liniji. Ukrajinski piloti bespilotnih letjelica rekli su da neprestano usavršavaju svoje metode kako bi parirali nevidljivim napadima.

Posrednički laboratorij

Taktika je postala toliko važna da je elektroničko ratovanje dobilo poseban odlomak u nedavnom eseju generala Valerija Zalužnog, ukrajinskog vrhovnog vojnog zapovjednika: “Raširena uporaba informacijske tehnologije u vojnom djelokrugu bila bi ključna za razbijanje zastoja u sukobu s Rusijom.”

Tehnike su rat pretvorile u posrednički laboratorij koji su Sjedinjene Američke Države, Europa i Kina pomno pratile za ono što bi moglo utjecati na budući sukob, ističu stručnjaci.

General Charles Q. Brown, načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, pokrenuo je temu elektroničkog ratovanja ove godine u primjedbama pripremljenim za saslušanje u Kongresu. Zemlje NATO-a proširile su programe za kupnju i razvoj elektroničkog oružja, rekao je Thomas Withington, stručnjak za elektroničko ratovanje pri Institutu Royal United Services, britanskom sigurnosnom trustu mozgova.

“Rat u Ukrajini bio je droga za poboljšanje performansi za NATO-ovo elektromagnetsko razmišljanje”, rekao je Withington.

Dok su se ruski tenkovi kretali prema Kijevu u veljači 2022. godine, ruska vojska isprva je očuvala svoju reputaciju jednog od globalnih lidera u elektroničkom ratovanju. Koristila je moćne ometače i rakete mamce kako bi zagušila ukrajinsku protuzračnu obranu, natjeravši Ukrajinu da se oslanja samo na zrakoplove u borbi protiv ruskih zrakoplova.

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link