Home » Kakve dokumente je spalio uhapšeni Osmica

Kakve dokumente je spalio uhapšeni Osmica

by admin

U Sarajevu su danas po naredbi Tužilaštva BiH uhapšeni Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i nekadašnji direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić Osmica, osoba s američke crne liste. 

U jeku novih događaja, podsjećamo na tekst koji je “Dnevni avaz” objavio u septembru ove godine o tome šta je i kako radio Bakirov penzioner dok je vedrio i oblačio ovom agencijom.

Afera “Snimak”

Osmica, putem svog advokata, tvrdi da ne postoji stotinu predmeta u Tužilaštvu koji se tiču nezakonitog prisluškivanja, ali “zaboravlja” da je ova pravosudna institucija još 2021. godine započela istragu zbog afere „Snimak“, u kojoj su akteri on lično, tadašnja glavna tužiteljica Gordana Tadić i njena zamjenica Ozrenka Nešković.

Osim toga, kako smo objavili, SIPA je još lani saslušala urednika “Avaza” Miralema Aščića i sve je urađeno prema naredbi Tužilaštva BiH. Provjerava se kako je i koga pratila OSA kojom je rukovodio Osmica bez naredbi Suda BiH i kako se urednik “Avaza” našao pod posebnim istražnim radnjama.

Advertisement

0 seconds of 0 secondsVolume 0%

Na ovom predmetu radi tužilac Mladen Vukojičić i nije tačno da Tužilaštvo nije upoznato s ovim slučajem. 

Dokumenti OSA-e sve dokazivali, šta je sve uništeno.. Avaz

Međutim, Tužilaštvo sada mora provjeriti jednu važnu činjenicu, a to je kako je Osmica, dva dana pred svoju smjenu, u Vijeću ministara naredio uništavanje dokumentacije OSA-e u okviru tehnološkog procesa kombinata “Natron-Hayat”.

Vrlo je indikativno da je Osmica naložio uništavanje dokumentacije u posljednjim danima na čelu OSA-e, zbog čega se nameće čitav niz pitanja o zakonitom djelovanju OSA-e u njegovom mandatu.

Čiji interesi

Mora se provjeriti da li je uništena dokumentacija dokazivala nezakonito i paraobavještajno djelovanje OSA-e za stranačke i lične interese.

I da li je Osman Mehmedagić na taj način prikrio kriminalne aktivnosti koje je provodio na čelu OSA-e?

Pitanje je i da li je uništavanjem ove dokumentacije zameten trag i način na koji su prikupljani podaci i da li su prikupljani u skladu s važećim zakonskim propisima.

Nije bilo nadzora

Dugogodišnji nedostatak institucionalnog nadzora nad radom OSA-e omogućavao je manipulacije podacima, koji su nerijetko nelegalno prikupljani, kao i njihovo nekontrolirano uništavanje.

Posebna je priča odjel u “BH Telecomu”, koji je kontrolirao Nadir Zlatar, jedan od zetova porodice Izetbegović, oženjen unukom Alije Izetbegovića.

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link