Home » Ramiz Salkić: Zbog sistema koji je zakazao ekstremisti siju strah i mržnju prema Bošnjacima

Ramiz Salkić: Zbog sistema koji je zakazao ekstremisti siju strah i mržnju prema Bošnjacima

by admin

Koliko god Bošnjaci bili miroljubiv narod, svakom trpljenju i strpljenju nekad dođe kraj , kazao je Salkić

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS, rekao je danas, reagujući na provokacije Bošnjaka u Vlasenici i pucanje iz vozila u pokretu pored bošnjačkih kuća u Potočarima, da je sistem zakazao, da su predstavnici međunarodne zajednice zakazali, namjerno ili ne sasvim svejedno, što motiviše i podstiče ekstremiste na sijanje straha i mržnje prema Bošnjacima.

Širenje mržnje

– Bošnjaci su u bh. entitetu RS godinama pod snažnim pritiskom koji se manifestira od političkog vrha entitetskih vlasti do običnih seoskih kabadahija koji koriste razne prilike da pojačaju pritisak na Bošnjake.

Bošnjaci se vrijeđaju , ponižavaju i diskriminiraju na različite načine od negiranja identiteta do provokacija kojima su redovito izloženi tokom pravoslavnih praznika i neustavnog obilježavanja Dana entiteta Rs 9. januara. 

Kontinuirano širenje mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima od strane predsjednika entiteta prihvaćeno je na terenu i posebno se manifestuje pod maskom obilježavanja pravoslavnih praznika. 

U ovaj projekat ciljano uklapa se i entitetska policija koja, iako ima informacije o namjerama provokatora iste ne želi spriječiti već im, kako je bio slučaj u Srebrenici, obezbjeđuje policijsku pratnju.

Oni koji bi sve ovo trebali i mogli spriječiti to ne žele svjesno dajući podršku svojim nečinjenjem onima koji uznemiravaju Bošnjake na vjerskoj i nacionalnoj osnovi iznova ih podsjećajući na zločine koje su preživjeli u ovom entitetu.

Bošnjaci su miroljubiv narod koji je kroz historiju platio cijenu svoje miroljubivosti i beskonačnom povjerenju u svoje komšije što su zločinci redovito koristili da im nanesu što veću bol i patnju čemu svjedoči i počinjeni genocid nad Bošnjacima.

Naš povratak na porušena ognjišta u okruženje sa ratnim zločincima na slobodi bez poduzimanja osvetničkih akcija ne bi se smio shvatati kao naša slabost već kao želja da sistem radi svoj posao i kazni počinioce zločina nad Bošnjacima.

Danas su upravo zločinci koji su nezasluženo na slobodi i oni koji su blago kažnjeni ključni motivatori mladih generacija da generiraju i šire mržnju prema Bošnjacima u ovom entitetu.

Miroljubiv narod

Koliko god Bošnjaci bili miroljubiv narod, svakom trpljenju i strpljenju nekad dođe kraj kada čovjek više ne može da trpi nepravdu i poniženje i odluči se poduzeti određenu reakciju kada sistem zakaže. 

U ovom trenutko to je vrlo često napuštanje svojih netom obnovljenih ognjišta što i jeste konačan cilj onih koji šire mržnju i nestrpeljivost prema Bošnjacima. 

Ako se nastavi ovakav pritisak entitetske vlasti, od Srpske pravoslavne crkve stimulisanih i podržanih huligana, nedjelovanje institucija i međunarodne zajednice logično je očekivati reakciju odvažnih Bošnjaka koliko god bili miroljubivi – rekao je Salkić.

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link