Home »  Nenad Nešić bi potpuno razoružao Bosnu i Hercegovinu i ukinuo Oružane snage…

 Nenad Nešić bi potpuno razoružao Bosnu i Hercegovinu i ukinuo Oružane snage…

by admin

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić smatra da je potrebno potpuno razoružati Bosnu i Hercegovinu i razmišljati o ukidanju Oružanih snaga BiH.

– Dejtonski sporazum je izričit u vezi sa nepostojanjem prava entiteta na izdvajanje iz BiH. Entitet Republika Srpska je samo organizaciona jedinica BiH. Političari poput Nešića i prije uspostave OSBiH su zagovarali demilitarizaciju, a ne smiju to spomenuti recimo Srbiji. Budžet Oružanih snaga i Ministarstva odbrane i u ovoj godinije bio mizeran i ničim nije utjecao na budžet za obrazovanje, nauku i kulturu. U uvjetima kada se komšije i susjedi naoružavaju, kada je EU svjestan da im je rat pred vratima, a NATO se ozbiljno okrenuo osnovnom zadatku – odvraćanje i odbrana, modernizacija Oružanih snaga je imperativ – kategoričan je Višća.

Govoreći dalje o Frontexu, on naglašava da je to “arhaično ime za Evropsku agenciju za graničnu i obalske stražu, koja se dakle bavi poslovima upravljanja granicom, a to je u nadležnosti Granične policije BiH”.

– Dakle, EU bi trebao potpisati ugovor sa BiH, i u ugovoru se ne bi trebali spominjati nikakvi MUP-ovi, FUP-ovi jer nisu zaduženi za sigurnost granice. Saradnja koja se ostvaruje na relaciji Granična policija – MUP-ovi već je profilirana i dio postignutih protokola. Pristane li Frontex na formulaciju predloženu od Ministarstva sigurnosti, samo će se uvaliti u krečanu dejtonske strukture BiH i direktno odgoditi stasanje institucija države BiH za EU integracije – naglašava Višća.

Vojno-politički analitičar Nedžad Ahatović poručuje da “ministra Nešića odavno ne shvata ozbiljno u smislu njegovog poznavanja aspekta sigurnosti”.

– Sa izjavom da treba razmisliti o ukidanju OSBiH upravo je potvrdio moje mišljenje o njemu. Dodatno ga je “zakucao” sa izjavom da su pripadnici MUP RS-a na granici na svojim redovnim zadacima. Pa šta onda rade pripadnici Granične policije? Ovako razmišljanje ministra (ne)sigurnosti BiH govori o njegovom karakteru i kompetencijama koje su prema ovim izjavama očito vrlo upitne. Bosna i Hercegovina ne može u EU, kako to kaže Nešić, bez efikasnog sistema sigurnosti kojeg će činiti i MUP RS-a, ali u okviru svojih regionalnih nadležnosti, Granične policije i Oružanih snaga BiH koje su garant našeg članstva u NATO-u.

Ako se ministar s tim ne slaže, nije trebao preuzimati dužnost državnog ministra jer je dužan poštovati zakone Bosne i Hercegovine, među kojima je i Zakon o odbrani koji u članu 84. jasno kaže “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a” – naglašava Ahatović

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link