Home » Izraelci tvrde da su otkrili najveći Hamasov podzemni tunel: Dug četiri kilometra, dubok 50 metara

Izraelci tvrde da su otkrili najveći Hamasov podzemni tunel: Dug četiri kilometra, dubok 50 metara

by admin

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopćile da su razotkrile četiri kilometara dug i 50 metara dubok tunel strateškog značaja koji je navodno lično uspostavio Muhamed Sinwar, desna ruka i brat lidera Hamasa Yahye Sinwara.

Tunel je najveći i najduži u Gazi koji je IDF ikada pronašao, direktno povezuje vrh sjeverne Gaze sa Jabalijom prema južnom kraju sjeverne Gaze. IDF tvrdi da tunel prolazi isključivo kroz civilna područja.

Izvori IDF-a rekli su da su identificirali tunel kao povezan s Muhammadom Sinwarom iz raznih obavještajnih podataka, uključujući i Hamasov video nadzor, nad kojim je ID kasnije preuzeo kontrolu.

Osim toga, IDF je saopćio da je Hamas koristio tunel za napad na izraelsku vojsku tokom cijelog rata, pa čak i prije nekoliko dana.

Tunel se dijeli na mnoge podtunele, opremljene teškim, dubljim strojevima za kopanje tunela sa kojima se IDF ranije nije susreo.

Osim toga, tunel ima razne priključke za struju, vodovod, komunikacije, vozila, obimno oružje i protuprovalna vrata dizajnirana da blokiraju ili usporavaju bilo kakav napredak IDF-a.

Related Articles

Ostavite komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Dijeli putem
Copy link